Ajanvaraus 0505 391 391 Anja Nummiora, KTM, erikoishermoratahieroja, Reikihoitaja, LKL rekisteröity terapeutti

INTIALAINEN PÄÄHIERONTA

INTIALAINEN PÄÄHIERONTA = hartiat, niska, pään alue, kasvot

Intialainen päähieronta tai ”turkulainen tukkapöllytys”, kuten rakas aviopuolisoni sitä kutsuu

Eksoottisesta nimestään huolimatta hoito sopii erinomaisesti nykypäivän suomalaiselle

Hoito kestää noin puoli tuntia, joten se sopii kiireisellekin, vaikka kesken työpäivän. Hoito tehdään asiakkaan istuessa, vaatteiden päältä.

Hoidossa käsitellään hartia, olkavarret, niska, pään ja kasvojen alue sekä korvat pehmein, rentouttavin liikkein, välillä painaen, pyörittäen, venyttäen, tukistaen tai sivellen. Hoidossa ei käytetä öljyjä, vaan hoito tehdään puhtain käsin, ja on suositeltavaa , että asiakkaan hiukset ovat puhtaat, ei geeliä tai lakkaa eikä koruja.

Intialainen päähieronta on kokonaisvaltaista hoitoa, vaikuttaa päästä varpaisiin asti. Hoito rentouttaa, rauhoittaa, poistaa jännityksiä, lievittää kipuja, tasapainottaa.

Olo on hoidon jälkeen levollinen, virkeä ja energinen.

Historia

Päähieronta on hyvin vanha intialainen hoitomenetelmä, jonka kerrotaan saaneen alkunsa, kun naiset halusivat kauniin ja paksun tukan ja huomasivat hieronnasta olevan apua. Intialaisissa perheissä on yhä tapana hieroa lapsia ja muitakin perheen jäseniä, ja esim. parturit tekevät asiakkaille päähierontoja.

Narendra Mehta, intialainen osteopaatti, tuli 70-luvulla Englantiin opiskelemaan luontaishoitoja ja kertoo ihmetelleensä, kun hoidoissa jätettiin pään alue käsittelemättä. Hän kertoo muistelleensa Intiassa saamiaan päähierontoja ja päätti matkustaa Intiaan tutkimaan, miten päähierontaa tehdään eri puolilla Intiaa. Menetelmät vaihtelivat, toiset keskittyivät enemmän päänahkaan, toiset hiuksiin, mutta hoito rajoittui pään alueelle.

Mehta kehitteli hoitoa ja yhdisti pään hierontaan niskan, hartioiden, käsivarsien yläosan, kasvohieronnan ja korvien käsittelyn sekä chakrojen eli energiakeskusten tasapainotuksen. Näin hoidon teho vahvistui.

Hän esitteli hoidon vuonna 1981 Lontoossa Body, Mind and Spirit —messuilla, ja hoito sai suuren suosion. Hän alkoi pitää kursseja ja tuoda hoitoa ihmisten tietoon.

Suomeen hoito tuli vuonna 1999.

Hoidon kulku

Rytmitys, otteet vaihtelevat, välillä nopeita, ravistelevia, välillä pehmeitä, siveleviä, painalluksia, puristelua.

Stressi ja jännitykset varastoituvat usein kehoon jännityksinä hartioissa, niskassa ja pään alueella.

Hoito aloitetaankin hartioista lapaluiden alueelta, käsitellään lihakset pehmeiksi ja jännitykset pois.

Hartioiden jälkeen on vuorossa käsivarsien yläosat, koska jännitys voi levitä hartioista käsivarsiin tai päinvastoin.

Niska ja kallon pohja, jotka ovat usein hyvin jännittyneitä ja kireitä, pehmitellään, irrotellaan ja lämmitetään. Hieronta pehmittää niskan lihaksia, vapauttaa kuona-aineita, parantaa verenkiertoa ja lymfakiertoa, poistaa kipuja ja jännityksiä niskalihaksista.

Seuraavaksi käsitellään päänahka monenlaisin ottein, jolloin jännitykset ja kireydet helpottavat, päänahan liikkuvuus paranee, verenkierto paranee, kivut hellittävät.

Lopuksi hierotaan kasvot kevyesti, samoin korvat.

Vaikutukset, kenelle sopii

Kosketus, hiljentyminen ja rauhoittuminen rentouttavat kireät lihakset ja poistavat kipuja. Kosketus rauhoittaa, rentouttaa ja virkistää.

Käsittely on pehmyttä ja hyvin siedettyä, sopii hyvin nykypäivän väsyneelle ja stressaantuneelle ihmiselle, katkaisemaan kiireisen elämänrytmin.

Hoitoon voi piipahtaa vaikka kesken työpäivän.

Hoidon vaikutuksesta niskan, hartioiden ja pään alueen lihakset rentoutuvat, jännitykset hellittävät, möykyt sulavat, verenkierto paranee, päänahka löystyy, ”pipo ei kiristä”, kasvojen jännitykset laukeavat, hengitys syvenee.

Asiakkaat ovat kertoneet mm. seuraavia tuntemuksia:

päänsärky ja migreeni helpottuneet, niskan ja hartioiden jännitykset vähentyneet, stressi vähentynyt, keskittymiskyky parantunut, silmien rasitukset ja huimaus vähentyneet, hiusten ja päänahan kunto parantuneet, unihäiriöt helpottaneet, ajatukset kirkastuneet, yleinen hyvänolon ja rauhan tunne, energisyys lisääntyneet, samoin mielen ja kehon tasapaino, syvä rentoutuminen.

Päähieronta on ihanteellinen hoito pään vaivoihin ja sopii kaikille perusterveille ihmisille. Hoitoa kannattaa välttää tai ainakin tarkistaa sen soveltuvuus lääkäriltä, jos kärsii aivoverenkiertohäiriöistä, sairastaa syöpää tai lääkäri on kieltänyt hieronnan. Äskettäinen pään alueen onnettomuus, epilepsia, akuutti sairaus, migreenikohtaus ovat estäviä tekijöitä. Jos henkilöllä on voimakas lääkitys, kannattaa varmistaa asia lääkäriltä.

Pään alueen käsittely rauhoittaa, vaikuttaa koko kehoon. Hoidon jälkeen olo on rentoutunut, mieli virkeä ja seesteinen, ajatukset kirkkaita.

Lisäluettavaa:

Narendra Mehta: Indian Head Massage
ISBN 07225 3940 1

Satu Pusa: Intialainen päähieronta — Elämänilon lähteille stressipesulla
ISBN 952-91-7253-2